WYWIAD Z EKSPERTEM

Mikrobiom ludzki

Martin Gschwender
specjalista ds. mikroelementów
Poprosiliśmy Martina Gschwendera, specjalistę ds. mikroelementów, o rozmowę. W wywiadzie wyjaśnia on związek między mikrobiomem jelitowym, zdrowiem a chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca, nadciśnienie i otyłość, oraz udziela cennych wskazówek, jak można zapobiegać tym schorzeniom.

Co to jest mikrobiom jelitowy i jaką rolę odgrywa dla zdrowia?

Martin Gschwender:
Mikrobiom jelitowy to ogólny termin odnoszący się do wszystkich mikroorganizmów (bakterii, archeonów, wirusów i grzybów) w naszym układzie trawiennym.Nazywa się go również drugim ludzkim genomem, ponieważ liczba różnych organizmów w nim obecnych jest niemal jak osobny organ w naszym ciele.Jest to system o wysokiej złożoności, który może mieć kluczowy, zarówno pozytywny, jak i negatywny, wpływ na nasze zdrowie.

Jak objawia się zaburzenie równowagi mikrobiomu jelitowego?

Martin Gschwender:
Niemożliwym jest ilościowe zdefiniowanie zaburzenia równowagi, ponieważ nie istnieje tzw. miarodajna wartość wyjściowa dla zdrowego mikrobiomu.Skład mikrobiomu jelitowego zmienia się nieustannie pod względem składu i działania, dostosowując się do naszej diety, środowiska i warunków życia. Jest on wyjątkowo indywidualny dla każdego człowieka – jak odcisk palca.Uproszczając, możemy powiedzieć: jeśli czujemy się dobrze, nasz mikrobiom jelitowy jest w równowadze. Jeśli czujemy się źle, można już podejrzewać niekorzystne zmiany.Jeśli mamy wyraźne dolegliwości, takie jak problemy z odpornością, zaburzenia trawienne, alergie, problemy metaboliczne lub depresję, dziś uznaje się za pewne, że w mikrobiomie zachodzą niekorzystne zmiany

Jak mogę pozytywnie wpłynąć na mój mikrobiom jelitowy?

Martin Gschwender:
Dziś wiemy, że stres, środki bakteriobójcze, toksyny środowiskowe, palenie, alkohol, a przede wszystkim cukier we wszelkich formach mają niekorzystny wpływ na nasz mikrobiom jelitowy. Jeśli unika się tych niekorzystnych czynników i wprowadzi odpowiednie działania, można samodzielnie wnieść duży, pozytywny wkład we własne zdrowie.

W jakichsytuacjach życiowych równowaga mikrobiomu jelitowego jest szczególnie ważna?

Martin Gschwender:
Jeśli można przewidzieć zbliżające się niekorzystne czynniki, takie jak nadmierny stres, podróże do innych krajów czy przyjmowanie niektórych leków, np. antybiotyków, warto pomyśleć o prewencji.

Czy mikrobiom jelitowy zmienia się w trakcie życia?

Martin Gschwender:
Mikrobiom jelitowy zmienia się od naszego narodzenia aż do końca życia. Kluczowe czynniki to nasz styl życia, a przede wszystkim dieta. Dostarczana żywność jest paliwem dla naszego mikrobiomu.Naturalny poród i karmienie piersią kształtują nasz młody mikrobiom jelitowy inaczej niż cesarskie cięcie czy karmienie mlekiem krowim. Te oraz wiele innych czynników nieustannie zmieniają skład mikrobiomu jelitowego przez całe życie.Tak samo nadmierne spożycie cukru: jeśli jemy dużo cukru, sprzyjamy bakteriom, które go kochają. Ich produkty przemiany materii, takie jak alkohole, mogą obciążać nasz organizm i mikrobiom jelitowy. Nie odczuwamy tego od razu, ale na dłuższą metę mogą z tego wyniknąć choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, nadciśnienie i cukrzyca.Jeśli jednak podejmiemy odpowiednie działania prewencyjne, nie damy tym chorobom żadnego pożywienia, aby w ogóle mogły się rozwijać. W skrócie: to, co zasialiśmy w młodym wieku, zbieramy dopiero po dłuższym czasie – zarówno w pozytywnym, jak i negatywnym sensie.
SPECJALISTA DS. MIKROELEMENTÓW

Martin Gschwender

Martin Gschwender jest specjalistą ds. mikroelementów.
Od ponad 25 lat zajmuje się problemami z układem pokarmowym, leczeniem alergii, zaburzeniami immunologicznymi i hormonalnymi oraz terapiami bólowymi, ze szczególnym uwzględnieniem mikrobiomu. Obecnie Martin Gschwender dzieli się swoją obszerną wiedzą praktyczną w ramach szkoleń i wykładów, przekazując ją zainteresowanym konsumentom oraz profesjonalistom medycznym.

Poznaj nasze produkty